Brand 1964 is een project van Stichting Historisch Brandweermaterieel en Brandweermuseum Wassenaar.

Geschiedenis ‘Autospuit AS33 1960’

Deze tankautospuit op een chassis van vrachtwagenfabrikant International is gebouwd in 1960. Het Nederlandse bedrijf Kronenburg zorgde voor de opbouw. Sinds 1949 was International het ‘huismerk’ van de Haagse brandweer. De 33 was de laatste autospuit uit deze reeks, met het Nederlandse merk DAF als opvolger. 

Bijzonder aan deze wagen is de hogedruk nevelblusinstallatie. Door water met een grote druk door een speciaal mondstuk van een straalpijp te leiden, ontstaat een nevelwolk van zeer kleine waterdruppels die de temperatuur van een brand zeer snel doen dalen. De stoom die hierbij vrijkomt verdrijft tevens de zuurstof. Deze nieuwe techniek waarbij relatief weinig water gebruikt werd, ging samen met het installeren van een watertank op de wagen en het gebruik van ademlucht door de manschappen.