Brand 1964 is een project van Stichting Historisch Brandweermaterieel en Brandweermuseum Wassenaar.

Het merk ‘International Harvester’

Het duurde na de tweede wereldoorlog ruim tien jaar voordat er in Europa op grote schaal sterke vrachtwagens gebouwd werden die als basis konden dienen voor brandweervoertuigen.
De brandweerkorpsen van Den Haag en Wassenaar besloten om wagens uit
Amerika te importeren. Gekozen werd voor het merk International Harvester. Het feit dat de importeur in Den Haag gevestigd was heeft daar vast aan bijgedragen.

Het bedrijf International Harvester is in 1902 ontstaan en bouwden vooral tractoren en vrachtwagens met sterke benzinemotoren. Nederlandse brandweer carrosseriebedrijven, zoals Boudewijn en Kronenburg bouwde op de International Harvester chassis robuuste brandweerwagens in diverse uitvoeringen.

Naar schatting hebben er in Nederland 80 International Harvester brandweerwagens dienstgedaan. De brandweerkorpsen van Den Haag en Wassenaar waren de grootste klanten met 27 voertuigen.
In 1949 werden in Den Haag de eerste International Harvester autospuit en autoladder in dienst gesteld. De laatste werd in 1964 geleverd aan de brandweer Wassenaar.

9 van de 23 International Harvesters die in Den Haag dienst hebben gedaan

De International brandweerwagens zijn te categoriseren in het MCN toonbeeld ‘wederopbouw (1945- 1960)’. Kijken we naar de specifieke brandweergerelateerde categorisering passen de International Harvesters in het door de werkgroep Brandweer Historie Nederland vastgestelde brandweertijdsbeeld ‘wederopbouw / modernisering (1950-1970)’.

In de drie International Harvesters, die deel uitmaken van project ‘Brand 1964’, zijn de diverse innovaties die zo typerend zijn voor het tijdsbeeld wederopbouw en modernisering goed zichtbaar.

  • Het ladderpakket van de autoladder was van staal i.p.v. hout en is mechanisch op te richten.
    De autoladder had ook een eigen pomp waarmee een zogenaamde torenstraal gevoed kon worden (een waterkanon bovenop de 30 meter lange ladder).
  • De autospuiten werden voorzien van pompen met een groot vermogen (2.500 liter per minuut), een watertank en een moderne hogedruk nevelspuit voor binnenaanvallen).
  • Naast het blussen van branden werd hulpverlening een grotere taak bij de brandweer. Wassenaar schafte een gereedschapwagen aan die uitgerust werd met drie poederblussers van 100 kilo voor het blussen van autobranden.
  • Alle wagens uit deze periode kregen zwaailichten en mobilofoons. De brandweerschel die het verkeer moest waarschuwen werd vervangen door sirenes.