Brand 1964 is een project van Stichting Historisch Brandweermaterieel en Brandweermuseum Wassenaar.

Nieuwsbrief november 2019

Beste Lezer,

In deze nieuwsbrief kijken we terug op de kick-off van het project op 18 oktober, praten we jullie weer bij over de voortgang en de volgende stappen. Veel leesplezier!

Kick-off 18 Oktober

We kunnen terugkijken op een succesvolle officiële start van het project. De dag begon in de brandweerkazerne van Wassenaar. Voor de genodigden, waaronder de wethouder en pers, presenteerden Guus Brinkel en Rob Gussekloo het project ‘Brand 1964’. In deze presentatie lag het accent op de rol van de Inters in Wassenaar; de bijzondere collectieWassenaars mobiel brandweererfgoed en het verhaal van de International Gereedschapwagen uit 1964. Deze wagen werd opgeladen op een dieplader om vervolgens via Den Haag overgebracht te worden naar het restauratiebedrijf. 

`s Middags volgde de bijeenkomst in de kazerne aan de Dedemsvaartweg. Eregasten waren de drie brandweermannen die destijds bij de K&W brand in 1964 aanwezig waren en de dochter van de toneelmeester.

De bezoekers en de pers werden uitgebreid ingelicht over het project. Martin Evers benadrukte in zijn presentatie waarom we zo trots kunnen en moeten zijn op onze brandweergeschiedenis. 

Door de presentatie heen konden we trots al de eerste digitale producten tonen. De projectwebsite www.brand1964.nl, die door Jessica gebouwd is; een korte versie van de interviews met de drie oud-brandweermannen, de eerste 3D-modellen van de AS33 en de Kever; fragmenten van het videojournaal; en last but not least de spectaculaire preview van de toekomstige digitale presentatie.

Met de onthulling van de projectposter werd onder applaus het project officieel gestart. 

Presentaties gemist of wil je nog even nagenieten? De Powerpoints en filmpjes die vertoond zijn plus een overzicht van de verschenen persartikelen zijn te vinden via deze link  <Klik hier>

Voortgang Restauratie AS33

Bij een volledige restauratie, zoals die van de AS33, wordt praktisch de gehele auto opnieuw opgebouwd. Sommige delen zijn niet meer leverbaar, zoals de lagerblokken van de aandrijfassen van de pompen. Het rubberen element hiervan was geheel verteerd en vergaan. In eigen beheer zijn nieuwe kogellagers, in de oude lagerhuizen, opnieuw ingegoten met gietrubber, in een hiervoor speciaal gemaakte mal. Op de foto’s  het resultaat.

Activiteiten komende maanden

Het project is onderverdeeld in een zestal deelprojecten. Drie deelprojecten lopen nu en hierbij een opsomming van de te verwachte activiteiten:

Gereedschapwagen Wassenaar

 • De GM is overgebracht naar de restaurateur. Zij verwachten dat ze na de jaarwisseling met de restauratie gaan beginnen.
 • Een extern bedrijf <NAAM> gaat verder met het legen en schoonmaken van de 3 100Kg. poederblussers

Autospuit 33

 • Aandrijving van de Hoge- en de Lage druk pomp
 • Herbouwen uitlaatsysteem
 • Revisie lage druk pomp

Deelproject Presentatie

 • Nieuwsbrievenarchief en beschikbare presentaties en video’s via de website beschikbaar stellen
 • Met een aantal creatieve geesten het definitieve script maken van de Audiovisuele presentatie en nadenken hoe en via welke media en apparatuur we ‘Brand 1964′ gaan presenteren op brandweerevenementen.
 • Voorbereidingen voor de volgende ronde interviews.
 • Afmaken van de 3D modellen van de AS33, de AL6 en de kever.
Overig nieuws
 • Goed nieuws: n.a.v. de pers artikelen over het project heeft iemand zich gemeld dat hij de oude International Kraanwagen van Den Haag in zijn bezit heeft.
 • Slecht nieuws: de motor van de VW-commandokever heeft zodanige schade opgelopen dat een (kostbare) totale revisie noodzakelijk is. Via additionele fondswerving gaan we het geld bijeenbrengen voor de deze revisie.

Vragen / opmerkingen / feed back / meedoen?  Mail naar info@brand1964.nl