Brand 1964 is een project van Stichting Historisch Brandweermaterieel en Brandweermuseum Wassenaar.

Projectinformatie

In het kort

In de jaren ‘60 veranderde er veel op het gebied van brandbestrijding. Hogedruk nevelspuiten en ademluchttoestellen maakten binnenaanvallen in woningen mogelijk. De brandweerkorpsen van Den Haag en Wassenaar schaften in die periode 27 brandweerwagens van het Amerikaanse merk International Harvester aan. De Stichting Historisch Brandweermaterieel en het Brandweermuseum Wassenaar hebben vier van deze voertuigen gered.

In het project ‘Brand 1964’ worden drie van deze brandweerwagens gerestaureerd. Verder wordt authentieke brandweeruitrusting verzameld en worden ervaringen van brandweerlieden uit die tijd vastgelegd. Dit vormt een totaalbeeld van de brandbestrijding in de 60-er jaren.

‘Brand 1964’ wordt jaarlijks meerdere malen gepresenteerd op brandweer- en oldtimerevenementen. De presentatie bestaat uit:

– Vijf voertuigen uit de 60-er jaren met de bijbehorende uitrustingen.
– Brandweermannen met de bijbehorende brandweeruitrusting.
– Een audiovisuele presentatie over de K&W-brand in 1964 met een overzicht van de innovaties uit die tijd, de ingezette voertuigen, en getuigenverslagen.

 

Bij een brand rukken er verschillende voertuigen uit. Eén (of meerdere) tankautospuiten, één autoladder om mensen en dieren te kunnen redden en om de brand vanuit een hoger standpunt te kunnen aanvallen. De gereedschapswagen rukte uit met materiaal om bijvoorbeeld deuren te kunnen forceren, en leverde extra persluchttoestellen en slangen. De officier van Dienst rukte uit met de commandowagen om leiding te geven aan het gehele team.

Bij grotere branden werd ook het waterkanon meegenomen voor extra bluscapaciteit.

Op deze prachtige foto uit 1964 staan de verschillende voertuigen die horen bij dit project.
Na voltooiing van project ‘Brand 1964’ kan dit totaalbeeld met de juiste uniformen en uitrustingstukken opnieuw tot leven komen.

Deelproject: de voertuigen

Autoladder AL6 1958

Lees meer

Autospuit AS33 1960

Lees meer

VW Commandowagen CA3 1961

Lees meer

Waterkanon 1963

Lees meer

Gereedschap Materiaal wagen GM 1963

Lees meer